zaterdag 9 mei 2015

3/5 profiel (een Human Design-blog! Jippie!)

Ik weet niet wie dit leest, maar ik ga er toch een hoop pessimisme uitgooien, dus wellicht zorg ik er daarmee voor dat ik nóg minder lezers krijg. Daarvoor ben ik immers een 3/5!

Waarschuwing: als je een vlindertje bent en verwacht dat deze blog één al rozengeur en maneschijn zal zijn, lees dan niet verder.

Ik leer door een proces van trial en error. Op de proef gesteld worden en falen. Ondertussen krijg ik de projectie over me heen dat ik 'bijzonder' zou zijn, of iemand die anderen kan redden. Maar zodra ik een fout maak (wat sowieso zal gebeuren bij mij, zo ben ik nou eenmaal ge-hard-wired) val ik van mijn voetstuk en krijg ik de projectie over me heen dat ik een teleurstelling, mislukking of iets van dien aard zou zijn. Heel frustrerend. Zie dat maar weer eens te veranderen met een open ego, dat zich niet kan bewijzen. Ik word dan pessimistisch en zelfs cynisch, en kruip weer terug in mijn hol. Een 3/5 heeft daardoor de neiging om steeds negatiever te worden, en zich uiteindelijk te verstoppen voor de wereld. - Hé, dat klinkt bekend!

Wat een 3/5 wel te bieden heeft, is een diepgaande kennis van wat niet werkt in het leven. Doordat ik keer op keer tegen dingen aanbots, fouten maak, verlies lijd, kom ik uiteindelijk op dat ene uit dat ik niet stuk kan maken. Datgene wat stabiel blijft. En daarmee heb ik de oplossing gevonden, datgene wat wél werkt. Die kan ik vervolgens uitdragen en daarmee kom ik toch tegemoet aan de projectie van anderen en kan ik mijn 'heldenrol' op me nemen. Gecombineerd met mijn incarnatiekruis kan ik daarmee een 'nieuwe orde' creëren. Maar dat is nog even toekomstmuziek, want op het moment ben ik naar hartelust aan het vallen en opstaan.

Als je lijn 5 in je profiel hebt, zul je altijd moeten dealen met het projectieveld om je heen, waardoor anderen dingen van je verwachten. Het mooie is, de eerste indruk is altijd positief. Mensen hebben positieve verwachtingen van mij zodra ze me ontmoeten. Ik heb niet vaak gesolliciteerd in mijn leven, maar de keren dát ik op gesprek kwam, werd ik aangenomen. Maar met lijn 3 in mijn profiel, maak ik vrijwel meteen een fout. Daarom wordt dit profiel ook wel het 'zwarte schaap' genoemd. De teleurstelling van de familie. Degene die zoveel beloofde, maar het niet waar kon maken. Als je van je voetstuk valt, elke keer dat je jezelf kwetsbaar opstelt en stappen in de wereld zet, dan leer je al vroeg aan om paranoia te worden - om te voorkomen dat je je reputatie beschadigt. En dan zal je jezelf buitenspel zetten.

Een diepgaand gevoel van identificatie met de fouten maakt het er ook al niet veel beter op. Als je elke keer door het slijk gaat als je iets laat mislukken, en jezelf op de kop geeft, ben je er mooi klaar mee. Want een lijn 3 zal altijd op de proef gesteld worden, en dan falen, en zich daarmee identificeren. Wie ik denk dat ik ben, wordt continu op de proef gesteld. Ook het feit dat anderen me identificeren met mijn fouten, of deze veroordelen, breekt me in stukjes. Want dit is de manier waarop ik leer, zo zit ik in elkaar, zo ben ik mezelf. Als ik een fout heb gemaakt, zou ik juist moeten voelen 'aha, ik heb het weer gedaan (a la Britney Spears) en dat ga ik niet nog een keer doen - wat een leerzame ervaring die ik kan toevoegen aan mijn repertoire!' En het zou ook leuk zijn als anderen het zo zagen (en gelukkig zien veel mensen het zo - en als ik ergens zou werken waar een fout meteen afgestraft werd, was het sowieso niet een werkplek voor mij).

Omdat een 3 permanent faalt, kan hij pessimistisch en negatief worden. Quod erat demonstrandum. Het staat lijnrecht tegenover de lichte spiritualiteit die mensen van me kunnen verwachten, die ik van mezelf verwacht. Ik raak vaak gefrustreerd, en als ik geluk heb kan ik deze frustratie uiten en er helemaal laten zijn (zoals met het schrijven van deze blog), want dat is mijn proces. Fuck die reputatie! En zo verdwijnt mijn welwillende publiek, verdwijnen de kennissen uit mijn leven, die hun wenkbrauwen fronsen en hun band met mij verbreken omdat ik ze heb teleurgesteld, omdat ik het niet kon waarmaken, en zal ik nooit zó op een voetstuk staan zoals anderen dat wel doen. En dat terwijl ik net zoveel licht en waarde bezit als degenen met lijn 5 zónder lijn 3.

Het breekt mijn hart elke keer dat dit gebeurt. Gelukkig heb ik een kringetje mensen om me heen die mij wél zien zoals ik ben, die mij nooit zullen laten vallen als ik mijn 3/5 profiel uitleef. Maar in principe heb ik een thema in mijn leven van 'banden maken en verbreken'. Ik heb daardoor ook nooit echte vrienden gehad, en de vrienden die ik had, verdwenen net zo snel weer, waarna ze weer konden opduiken, maar een sociaal leven kan ik dat niet noemen. Nu heb ik wel een paar hechte vriendschappen die de tand des tijds doorstaan. Tot nu toe. Oké, dat meende ik niet.

Zo, ik ben klaar met het verbrijzelen van mijn reputatie. Zijn jullie al weg? Heerlijk. Niets klaart de lucht als je masker laten zakken en je nare menselijke trekjes laten zien.

Ja, ik geloof in Human Design. Niet omdat ik een goedgelovige sukkel ben die houvast zoekt in een moeilijke wereld en te beschermd is opgevoed om deze aan te kunnen, maar omdat ik proefondervindelijk heb ervaren dat het werkt - en dus ook dat het niet werkt om mijn strategie (wachten) en mijn autoriteit (onderbuikgevoel) te negeren. En als ik mijn onderbuikgevoel volg, maak ik juist nog steeds fouten, maar dan zijn ze wel correct voor mij. Dan leer ik erdoor over mijn conditioneringen, mijn niet-zelf, bijvoorbeeld over het omgaan met conflicten en bewijsdrang. Daardoor ontwikkel ik veel wijsheid over het omgaan met de emoties van anderen en de druk van hun denkbeelden.

Dat was het weer voor vandaag. Ga maar snel weer iets doen waar je blij van wordt. Zoek maar een lijn 6 of zo, die zijn optimistisch (vanaf hun 30e dan). (Yay voor slotzinnen die in plaats van een concluderende een uitweidende functie hebben.) (Yay voor parentheses.) (Yay voor onterechte provocatie van argeloze bloglezers.) (Sorry jongens.) (Het is mijn blog.) (Ik eis nu dat er een engel neerdaalt uit de hemel die zegt 'goed gezegd! En weet je wat? Ik haal die lijn 3 lekker bij je weg!') (Maar dat gaat niet gebeuren, en een doodwens heb ik niet.) (Ze geven me wel liefde en troost, dat wel.) (Oké, genoeg parentheses.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten