zondag 25 maart 2012

Inspiratie

Ironisch (ook een i-woord) dat juist in de inspiratieweek geen enkele blog is verschenen. We zijn inmiddels alweer een paar weken verder. Maar dit is allemaal te verklaren.

In de inspiratieweek was ik heus van plan een nieuw filmpje te maken in de geest van de vorige twee ( de afwasborstel en jagend), maar dit strandde om een niet onplezierige reden. Die was: ik kreeg een baantje. En daarmee had ik het zo druk dat ik niemand meer kon regelen om voor mij te filmen, en na een week vond ik al mijn geplande videoprojecten achterhaald. Het hebben van een baantje is heel goed voor mij, en dan heb ik het niet eens over het financiële aspect. Zoals ik in mijn vorige blog Catch 22 schreef zit ik qua studie in een vicieuze cirkel. Laat een baantje de hele boel nou lekker nieuwe impulsen geven. Ik heb inmiddels genoeg inspiratie. Ik word er juist horendol van. Nu ben ik dáár weer... een idee uitkiezen en uitvoeren. Maar het hangt allemaal samen en een richting inslaan is een bewerkelijke bezigheid.

Ik wil iets doen met gezondheid en met name de relatie met de natuur en voeding. Een eigen moestuin is een wens van mij, en ook wil ik kruiden en groenten uit de stad plukken om op te eten, omdat daar zoveel meer zonkracht in zit, het verser is, en het 'van dezelfde grond komt als ik', dat wil zeggen: er is afstemming.

Ik werk in een tuincentrum: nog meer afstemming.

Er schuilt poëzie in de relatie tussen de gezondheid van de mens en de natuur. Neem bijvoorbeeld de signatuurleer, een voorbeeld dat ik gaf op school. Dit voorbeeld geeft trouwens uitstekend mijn catch 22-situatie weer.

De brandnetel is bedekt met kleine haartjes, wat volgens deze leer aangeeft dat het goed is voor je haren. Daarnaast is het bloedzuiverend, net als weegbree, een kruid dat door te kneuzen en eroverheen te wrijven een door de brandnetel verbrande plek kan koelen. Beide zijn goed tegen eczeem door deze bloedzuiverende werking, al is weegbree vooral geschikt tegen astma. Astma en eczeem komen vaak samen voor, en het is bekend dat door eczeem te onderdrukken met hormoonzalven, de ziekte naar binnen kan slaan in de vorm van astma. De huid en de longen zijn verbonden omdat ze beide ademen en uitscheiden en in contact zijn met de lucht. Dit is een orgaangroep in het lichaam die geassocieerd wordt met de emotie verdriet, volgens de Chinese geneeswijzen. Eigenlijk zijn verdriet en boosheid hetzelfde. Water en vuur: dezelfde reinigende energie. Volgens bepaalde geneeswijzen komt ziekte voort uit het vasthouden aan emoties. Deze emoties uit de systeem verdrijven kan ondersteund worden door het gebruik van weegbree en brandnetel. Ook zonlicht en het drinken van water en een goede ademhaling zijn bevorderlijk.

Het plukken van wilde brandnetel en weegbree om thee en soep van te maken is iets dat ik sinds kort doe. Ik zie niet hoe ik hier kunst van kan maken. Dit is niet een bevorderlijke instelling. Zo maak je geen kunst, calculerend en omdat het moet.

Dit is fase 1 van het denkwerk dat ik moet verrichten om tegenwoordig tot een kunstwerk te komen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten