zaterdag 11 februari 2012

Een verhaal over een verhaal over een verhaal

Deze week was ik bezig met 'narrative structures/personal chaos', de titel van de projectweek op school. De opzet van dit project was een filmpje te maken naar aanleiding van een object waar je een hekel aan hebt. Bij mij was dit de afgeragde afwasborstel. Achter zo'n object zit een heel verhaal. Dat moest je dan helemaal tot de essentie terugbrengen: waarom heb je er een hekel aan? De aldus ontstane structuur verwerkten we in een filmpje.

Wat ik er vooral uitgehaald heb is inhoudelijke vooruitgang. Ik heb deze week de drijfveren achter mijn kunst weer een stukje herijkt, en dat vind ik best een prestatie omdat ik daar de afgelopen weken erg naar op zoek was. Ik maak werk vanuit emotie en ik wil niet dat dit een kunstmatige vervanging wordt voor mijn expressie. Toch vind ik juist het persoonlijke element in kunst belangrijk en aantrekkelijk. Wat ik moet doen als ik iets wil maken is eerst een handleiding schrijven, zodat ik mij kan distantiëren van de emoties en al schrijvend de essentie eruit kan filteren. Bij de aldus ontstane toon of narratieve structuur zoek ik dan de meest efficiënte vormtaal. Het op deze manier inzetten van mijn creativiteit is me nog niet erg eigen.

De uiteindelijke vorm was dan ook niet naar mijn tevredenheid. Ik had het verhaal over de afwasborstel tot zijn emotionele essentie teruggebracht, en dit met mijn eigen stem verteld, erg tricky in mijn geval. Daarnaast zijn acteren, scriptschrijven en stemintonatie voor mij nog grotendeels onontgonnen gebieden. Het was de bedoeling dat het zelfspot werd, maar het leek nog teveel op zelfmedelijden, 'mijn shit', waar ik de toeschouwer mee overlaad. (Tja, ik ben mijn lever aan het ongiften en ik heb blijkbaar veel op mijn lever, al mijn goede bedoelingen ten spijt.)
Ik had het nog meer kunnen indikken tot het persoonlijk-symbolische poëzie werd. Dat was denk ik ook de bedoeling van deze projectweek. Maar ik ben nu wel klaar met de afwasborstel (ik heb hem ook weggegooid) en zal het thema dat ik eruit heb gehaald (viezigheid/properheid) in een volgend werk op een symbolischer manier verwerken.
Het was een goede start van het weer-op-school-zijn dat ik bezig en ik ben er enthousiast over. Ik maak schoon!

4 opmerkingen:

 1. Gaaf filmpje. Maar misschien niet genoeg gefocust op het object waar je een hekel aan hebt? Je intonatie vind ik erg goed. Het filmpje doet me aan Villa Achterwerk denken en dat is altijd positief :)

  Wat zeg je na "Ik heb drie huisgenoten."? Ik kan er niets van maken. Klinkt echt raar :P

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dank je! Het was juist de bedoeling om het object niet de focus te laten zijn maar naar aanleiding van dat object een verhaal te vertellen.

  Namelijk. :P

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nu hoor ik het! Ik verstond "nana" :P

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb drie huisgenoten, nana! Ja, dat slaat nergens op.

  BeantwoordenVerwijderen