woensdag 6 juli 2011

Het gebruik van de 0

Zoals jullie konden lezen is de toets van mijn toetsenbord die de doorgaans 0nopvallende maar 0nmisbare 'o' aan mijn teksten toevoegt, een rammelende losse tand. Sterker nog, hij heeft geen enkele connectie meer met de rest van het toetsenbord, en terwijl ik hem eigenlijk onder mijn kussen zou moeten stoppen voor de toetsenfee leg ik 'm er toch maar steeds op omdat ik anders zo'n warme vinger krijg (je weet het misschien niet, maar het is erg warm onder de toetsen van je toetsenbord) en gebruik ik hem incidentieel als derde 00g.

Zoals jullie wel kunnen begrijpen wordt het typen hierdoor bem0eilijkt. Niet alleen is het typen van de 'o' een niet altijd even vanzelfsprekende bezigheid, ook de omringende toetsen lijden onder zijn tragische lot. Zo heeft de 'o' de 0nverbeterlijke neiging steeds onder de 'l' (ook onder de 'i', maar vaker onder de 'l') te schuiven, zodat die soms dienst weigeren.
Gelukkig zit slechts één toets hoger de functie voor de nul. Een automatisch zwevende ringvinger die een weigerende toets ontdekt kan zo gemakkelijk in iets afwijkende richting worden gestuurd. Maar het typen van de 0 mag niet lichtvaardig worden uitgevoerd. Dit vereist een zorgvuldige studie.

Een aantal belangrijke regels voor het gebruik van de 0:
1. Vervang niet alle 'o''s door de 0.
2. Vervang nooit de 'o'-als-zelfstandig-naamwoord door de 0.
3. Vervang niet teveel 'o's achter elkaar door een 0.
4. Vervang alleen de 'o''s in de belangrijkste woorden van de zin door de 0.
5. Dit betekent niet dat álle belangrijke woorden moeten worden vervangen. Hier kan ik je niet mee helpen. Je voelt het of je voelt het niet. Het heeft niets te maken met alliteraties, punchline's of 0neliners, en tegelijk ook weer een beetje met allemaal. Maar toch zul je geen 0's vinden bij álle alliteraties, punchline's en oneliners. Zoals ik zei: dit is een gevoel. Je hebt het of je hebt het niet.

Maar ook geldt voor die loszittende 'o': je hebt het of je hebt het niet. Ik heb het, om onverklaarbare redenen. Jij niet, h0pelijk. Maar helaas zul je dan ook nooit écht de kunst van het gebruik van de 0 onder de knie krijgen, want die heeft ook een beetje te maken met het onvoorspelbaar zwerven-op-de-vierkante-millimeter van dat zwarte blokje dat soms echt de boel even bl0kkeert, en is daardoor ook nog eens van het toeval afhankelijk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten