dinsdag 10 oktober 2017

Kristalkinderen

Ik ben weer het concept van Kristalkinderen tegengekomen, en opnieuw herkende ik mezelf erin. In mijn zoektocht op het internet stuitte ik op vrij weinig persoonlijks, laat staan iets praktisch voor jong-volwassenen, dus dacht ik: dan schrijf ik er zelf maar over. Mijn blog staat overigens vrij hoog in zoekresultaten, dus hopelijk bereikt 'ie ook nog andere mensen.

Nieuwetijdskinderen

Kristalkinderen zijn onderdeel van de parapluterm 'Nieuwetijdskinderen'. De theorie over Nieuwetijdskinderen, die is doorgekregen door verschillende spirituele mediums en visionairen (onder andere Doreen Virtue), is dat er in deze nieuwe tijd speciale kinderen worden geboren om de mensheid te helpen over te gaan naar een nieuw bewustzijn. Dit is ietwat verouderde informatie. Dit zijn inmiddels lang geen 'kinderen' meer. Sommige zijn al met pensioen. De eerste golf Indigo's verscheen vorige eeuw, en er waren genoeg pioniers die er zelfs nog eerder waren. Indigo's hebben veel van de kleur indigo in het aura, vandaar de naam. Dit is de kleur van het derde oog. Daardoor beschikken ze over psychische gaven en hebben ze een soort innerlijke leugendetector. Zij hebben als taak om oude structuren omver te helpen door hun vermogen de waarheid te zien en met hun strijdersgeest tegen alles wat niet integer is op te staan. Veel mensen in het spirituele wereldje zijn Indigo's. Ze hebben soms moeilijke levens gehad met veel strijd, hoewel dat niet hoeft. Ze staan, als ze gegrond zijn, midden in de maatschappij, en komen dagelijks op voor hun waarheid, waarbij ze mensen confronteren die nog aan het slapen zijn. Lichtwerkers op het slagveld.

Ik heb dit boekje zelf, mocht je het willen lezen.

Kristalkinderen

De weg die zo wordt vrijgebaand, is voor de Kristalkinderen. Dat is de tweede golf van kinderen, ongeveer vanaf de jaren '90, die dit nieuwe bewustzijn helpen verankeren, door te bouwen op de fundering die de Indigo's hebben gelegd. Indigo's gaan bijvoorbeeld tegen het schoolsysteem in door daar als docent te werken op hun eigenwijze manier, of door petities, stichtingen en initiatieven die de reguliere structuren wakkerschudden en op een ander spoor brengen. De Kristalkinderen zijn er vervolgens om nieuwe structuren aan te brengen in de ruimte die zo is ontstaan. De Kristalkinderen gaan naar de nieuwe scholen die door de Indigo's zijn gestart (ze worden vaak bij Indigo's geboren) en helpen om deze verder af te stemmen. Of ze gaan, als ze volwassen zijn, simpelweg aan thuisonderwijs of unschooling doen en creëren iets nieuws voor hun kinderen. Jong Bewust, mijn platform voor hooggevoelige jongeren, was een typisch Kristal-initiatief: het ging nergens tegenin, maar was puur een plek van zachtheid en verbinding. Kristalkinderen relateren niet zozeer aan de oude manier als Indigo's, maar brengen iets nieuws. Kristalkinderen zijn trouwens niet allemaal kinderen meer, maar vooral jong-volwassenen.

Kristalkinderen hebben niet die strijdersgeest van de Indigo's. Ze zijn hooggevoelig, net als Indigo's, maar hun systeem is sneller overprikkeld en raakt dan sneller overgevoelig. Dan kunnen ze intoleranties gaan ontwikkelen, stralingsgevoeligheid of mentale beschermingsmechanismen die lijken op het autistische spectrum, zoals ADD. (ADHD is meer een Indigo-ding). Door hun gevoelige systeem helpen ze de wereld om op een vredelievende manier te finetunen op wat gezond is. Want wat voor een Kristalkind gezond is, is gezond voor iedereen. En wat ongezond is voor een Kristalkind, is in feite ongezond voor iedereen, alleen merken normaal gevoelige mensen het niet zo. Door hun kwetsbaarheid, magnetische en lieve persoonlijkheid en grote ogen roepen ze de beschermingsdrang op van mensen om hen heen en met hun zachtheid openen ze harten. (Dit vrij vertaald naar wat er in het boek 'The Crystal Children' van Doreen Virtue staat.)

Regenboogkinderen

Hierna komen de Regenboogkinderen, die nu nog erg jong zijn, die vrij zijn van karma en onvoorwaardelijk lief kunnen hebben en helen met hun regenboogenergie. Ze hebben een sterk gegronde energie, maar ook een heel hoge vibratie. Ze zijn van nature, vanaf hun geboorte, in balans. Ze zijn op een bepaalde manier krachtiger dan Kristalkinderen en zelfs Indigo's. Dit omdat ze niet gevoelig meer zijn voor intoleranties en dergelijke - hun energie is daar te hoog voor. Ze weten precies wat ze willen en hoe ze dit linea recta kunnen manifesteren.

Mijn eigen ervaring

Ik ben zelf een Kristalkind en ik ken gelukkig een aantal mensen met dezelfde vibratie. Die vibrationele erkenning/spiegeling heeft me enorm geholpen om mezelf te accepteren.

Kristalkinderen zijn niet op aarde gekomen om op te staan tegen onrecht, ze zijn hier om een nieuwe manier van zijn in de wereld te brengen. Dit was een valkuil waar ik zelf vaak in ben gevallen. Ik dacht dat ik ook moest strijden en daar werd ik nog zieker van. Ik dacht dat ik aan het wegvluchten was wanneer ik behoefte had aan een veilige creatieve bubbel waarin er voor mij werd gezorgd. Ik dacht dat ik had gefaald toen ik weer terug bij mijn ouders ging wonen. Zelfs in de spirituele wereld kreeg ik de boodschap dat ik beter gegrond moest zijn - lees: net als al die Indigo's in mijn waarheid moest gaan staan en knokken voor mijn manier van zijn. Maar dat was en is niet mijn weg.

Mijn teruggetrokken leven is namelijk geen vluchtgedrag, maar juist wat ik nodig heb omdat ik zo gevoelig ben. Ik heb heel veel zachtheid en puurheid nodig. Anders word ik ziek. Ik ben die kanarie in de kolenmijnen die als eerste het loodje legt, lang voordat andere mensen er last van hebben. En dat heb ik omarmd. Want precies diezelfde gevoeligheid maakt dat ik nuance kan aanbrengen in mijn energiewerk, en dat ik met veel empathie kan schrijven en een nieuwe wereld kan presenteren. Mijn hooggevoeligheid en hoge bewustzijn moeten verzorgd worden als een plantje dat specifieke grond en zorg nodig heeft. Mensen die dit niet begrijpen kunnen dit bestempelen als 'Millenial'-luiheid of zoiets.

Maar om gezond te zijn, moet ik me kunnen uiten in een omgeving die mij energetisch draagt. Die omgeving creëer ik zelf. Als ik mezelf er laat zijn met alles wat ik ben, dan pas grond ik, en daarmee creëer ik vanzelf de dragende omgeving om me heen, die specifiek op mij toegespitst is. Hoe dit er nu uit ziet in mijn leefsituatie: een huis in een rustige wijk, pal naast de natuur met bossen en een meer, waar ik zo heen kan lopen. Een natuurwinkel in de buurt om biologisch, veganistisch, suikervrij en glutenarm eten te kopen. Een voedende relatie waarin we elkaar de ruimte geven en vanuit onze gevoeligheid en behoeften communiceren. Een vriendengroepje met mensen die dezelfde frequentie en idealen hebben als ik. Een opleiding die mijn gevoeligheid en bewustzijn ontwikkelt en erkent.

Ik hoef niet oude structuren omver te trekken en ertegen tekeer te gaan. Ik hoef geen explosieve assertiviteit te hebben of altijd, in elke situatie, keihard op te komen voor mijn waarheid, ik hoef niet midden in de maatschappij te staan en die bij de kloten te grijpen. Dat is het werk van de Indigo's, en veel van mijn spirituele, bewuste leeftijdsgenoten hebben die energie in zich, waardoor ik ook het idee had dat ik dat moest kunnen. Maar mijn gronding is anders dan die typische Indigo-gronding. De gegronde Indigo maakt als het ware vonken van licht door wrijving. Mijn gronding is zacht en mijn energie is introvert. Ik ben een dromer, ik creëer in een veilige bubbel, en ik maak gebruik van de ruimte die de Indigo's al voor me hebben vrijgemaakt. Daarin implementeer ik mijn creaties.

Rozenkwarts-vlinder met een passende energie.
Kristalkinderen hebben vaak iets met kristallen.

Ik ben vaak stil omdat ik aanvoel dat ik niet begrepen zal worden, en mensen denken dan dat ik verlegen ben of weinig zelfvertrouwen heb, terwijl ik in feite gewoon geen verbinding kan maken. Mijn belevingswereld is anders, waardoor ik me vaak een alien voel in een harde wereld. Ik moet vaak langzamer gaan draaien om me af te stemmen op de wereld om me heen, anders ga ik te snel en vinden mensen me vreemd en kan ik niet meer uitwisselen. Ik kan niet goed 'normaal' doen, en dus klap ik dicht wanneer mijn intelligentie en gevoeligheid geen aansluiting vinden. Mensen hebben vaak geen idee wat er allemaal achter mij schuil gaat, en soms ben ik er zelfs van beticht dat ik een arrogante houding heb door zo stil te zijn. Soms krijg ik onverwacht heel veel complimenten als mensen wat van me lezen, terwijl ik zoiets heb van 'maar dit zat al die tijd al in me, alleen zag je het niet, omdat ik de ruimte niet voelde om het te uiten'.

Herkenbaar? Wat nu? 

Mocht je je daarin herkennen, hierbij de opluchting die het mij gaf om dit in te zien! Dat is geen arrogantie, zo van: 'ik ben beter dan jullie met mijn hoge gevoeligheid en bewustzijn', maar dit is pure zelfbekrachtiging. Wij Kristalkinderen vertragen of verzwaren onze energie om die van anderen tegemoet te komen en dat is een offer dat vaak onopgemerkt gaat, zodat we er ons zelf niet eens meer bewust van zijn en ons afvragen waarom alles toch zo traag en moeizaam gaat. Het is belangrijk om je eigen energie te beschermen en te scheiden van dat van de ander, zonder je ervoor af te sluiten (want dat kan niet, dan ga je weer vechten en dat werkt niet.) En natuurlijk hebben we ons eigen karma met de bijbehorende zwaarte, maar daar heb ik het nu niet over. Ik heb het over de hoge trilling waarmee we geboren zijn en die we nog steeds in ons dragen, wat voor zwaarte en persoonlijk karma daar verder ook bij zit.

Ik verspil liever geen energie aan mensen waarmee ik niet op dezelfde golflengte kan komen. Ik bewaar mijn inzichten voor mensen die al openstaan, zodat ik mezelf niet in een heel nauwe trechter hoef te persen om verstaanbaar te zijn. Aan mensen die ruimer bewustzijn hebben ontwikkeld, kan ik meer van mezelf geven. Het gevoel dat ik volledig, op alle niveau's, word begrepen door andere mensen heb ik alleen maar bij andere Kristalkinderen gevonden. Eindelijk wordt dan gezien dat wat andere mensen voor timiditeit aanzien, in feite heel subtiele wijsheid is. Ik schrik zelf vaak van de oeroude wijsheid die ik in me draag, die komt uit talloze vorige levens waarin ik een heleres of priesteres was. Ik schrik er vooral van als ik dit in de ogen van sommige van mijn vrienden zie, die dezelfde expansieve, veelomvattende wijsheid in hun ogen hebben.

Klinkt dit alsof ik mezelf heel wat vind, en mezelf in een categorie heb ondergebracht die 'beter' is dan anderen? Ha, elke keer als mijn ego zich daaraan zou hechten, staat me een onaangename verrassing te wachten.

Gronden, gronden, gronden

Het is namelijk mijn grootste uitdaging om te incarneren, te gronden. Ik ben door die zogenaamde 'hoge vibratie' van mij niet beter dan anderen. Ik ben mens, met precies dezelfde haat, woede, jaloezie, kleinzieligheid, depressie, moedeloosheid, kilheid, sarcasme, leedvermaak, beschuldigend wijzend vingertje, slachtoffergedrag etcetera. Ja, ik heb me even flink uitgeleefd op die opsomming. Ik heb niet 24/7 een hoge vibratie. Verre van. Mijn taak is om al die lagere vibraties in mezelf te vinden door de spiegel van de wereld om me heen. En die vervolgens te omarmen en te helen in mezelf, en in balans te brengen. Dat is die ultieme taak van die zachtheid, dat kristalkind-aura. Dat transformeert en verzacht de wereld.

Helend aura

Auratekening

Dit is een energietekening die ik een tijdje terug van mijn eigen aura maakte, na een heling. Het aura van een Kristalkind kan verschillende (hoofd)kleuren hebben. De mijne is lichtgoud - dat is de kleur waarmee ik ben geïncarneerd. Ik ken ook iemand met als hoofdkleur roze (heel verzorgend) en iemand met als hoofdkleur lichtblauw. Het Kristal-aura kenmerkt zich door de pasteltinten en de regenboogtinten die er ook in aanwezig zijn. Door die pasteltinten heeft het aura een zachte kwaliteit. Die regenboogkleuren zijn er om de veelheid aan menselijke ervaringen te omvatten en die zachtheid brengt ze in balans met de rest van mijn energie.

Ik heb niet de beschikking over de vechtersmentaliteit van de Indigo. Woede en assertiviteit zijn dingen die niet vanzelf gaan en die ik steeds weer opnieuw moet uitvogelen. De gave die ik heb is me openstellen en het allemaal binnen laten komen, tot op de bodem van mijn hart. En het daar transformeren door compassie. Geen Lichtwerk door 'tegen' systemen aan te breken, maar Lichtwerk in mezelf.

Wat Kristalkinderen kunnen leren

Veel bronnen over Kristalkinderen stellen dat ze dit Lichtwerk vanzelf doen. Dat ze bakens van onvoorwaardelijke liefde en heling zijn en altijd in die hoge vibratie zitten. Dat klinkt bijna als een sprookje. Misschien als je wordt geboren bij ouders die spiritueel zijn en je naar de vrije school sturen of zelfs thuisonderwijs geven en midden in de natuur wonen, die je gevoeligheid en telepathische gaven van jongs af aan afdoende begrijpen om je die te laten behouden. Het is niet mijn ervaring. Dat komt misschien omdat ik een vrij vroeg Kristalkind was, en ervoor koos om geboren te worden in een gezin met een hoger bewustzijn dan normaal, maar niet ultraspiritueel. Ik had nog wat karma uit te werken, namelijk. Karma omtrent woede en schuldgevoel. Ik heb de neiging mijn woede en antagonisme te onderdrukken, en eraan te hechten terwijl ik het tegelijk ontken. Dat (en de vaccinaties) leidde bij mij tot eczeem. Ik dissocieerde de rest van mijn kindertijd in mijn fantasie. Ik vocht niet. Ik bleef gewoon meestromen in het schoolsysteem, tot ik zo ziek was dat ik vastliep. Ik had nooit problemen op school, ik was zo'n kind waar de docenten zich niet druk over maakten, want ik haalde hoge cijfers, ik was empathisch en gehoorzaam. Ik werd gewoon overweldigd door toxische belasting. Ik moest leren grenzen te stellen. Dat kon pas toen ik al mijn opgeslagen emoties weer aanging, want grenzen komen voort uit je emoties. Het was tijd om te incarneren, op mijn 22e, midden in een burn-out. Doordat ik de afgelopen 5 jaar door al die shit in mezelf heen moest ploegen (shoutout als je nu hetzelfde aan het doen bent, en veel sterkte op je dappere weg) heb ik heel wat geheeld. Daardoor kan ik die dingen nu ook helen voor andere mensen. Dat is het archetype van de 'gewonde heler'. Hiermee bedoel ik niet alleen emotionele heling, maar ook alternatieve therapieën die me hebben geholpen met ontgiften en mijn energie en lichaam weer sterk te maken. Ik heb overigens mijn vaccinaties (nog) niet ontstoord, maar door mijn helingwerk heb ik al zoveel losgelaten dat dit op het moment niet voelt als iets waar ik wat aan moet doen.

Ik ben nu in ieder geval gegrond genoeg om zo'n blog als deze te schrijven. Ik zweef niet meer boven mezelf, ik zit niet meer in mijn ivoren toren met een minderwaardigheidscomplex terwijl ik me tegelijk beter voel dan iedereen. Ik zit goed gegrond in mijn zelf-gecreëerde creatieve bubbel, waarin ik genoeg zachtheid om me heen heb om mijn creatieve energiewerk te ontwikkelen, en genoeg empathie met mezelf heb om ook empathie met anderen te kunnen hebben.

Praktische toepassing

En dan komt nu de nuance. Ik gebruik graag hokjes en theoretische modellen om mezelf te begrijpen, en ik maak mezelf er weer van los zodra het me niet meer dient. Niet alle mensen denken op die manier. Voor hen deze concluderende alinea.

Ieder mens kan wel Indigo-kenmerken hebben, of Kristalkenmerken, of Regenboogkenmerken, of, weet ik veel, Tweede Wereldoorlogkenmerken of Renaissancekenmerken. Uiteindelijk zijn het puur energetische tendensen, gebonden aan een tijd(perk). Mijn aura is niet altijd vredig en pastelkleurig. Soms zit er wat Indigo in, als ik toch voor mezelf moet opkomen en uit mijn aangeleerde passief-agressieve beschermingsmechanismen breek om anderen eens flink mijn waarheid te vertellen (met een bibberstem). Soms zit er veel regenboog-energie in, als ik me hoger afstem en een heling geef. En soms heb ik gewoon zin om door de stad te lopen en normale dingen te doen en ben ik afgestemd op grovere energieën. Niet voor lang, want dan raak ik overprikkeld, maar ik ken de signalen inmiddels.

Het kan ook zijn dat je door verschillende kenmerken heen beweegt, of dat je ze allemaal in je draagt en je nergens écht in herkent. Het kan ook dat je gewoon een Lichtwerker bent met een normale gevoeligheid. Daar hoef je echt niet hooggevoelig voor te zijn. Ik ben heel blij dat die mensen er zijn, want ze doen zeer waardevol werk op plekken die ik persoonlijk niet kan bereiken, puur omdat ik dan zou verwelken. Iedereen heeft zijn eigen weg en ik heb de worstelingen met de mijne beschreven, in de hoop anderen te bereiken die het net zo nodig hebben als ik om zich niet meer 'vreemd' te voelen.

En wat nu? We zijn inmiddels volwassen. Hebben we de energetisch dragende omgeving kunnen creëren die we nodig hebben om onszelf tot expressie te blijven brengen? Of zijn we dagelijks in strijd met een omgeving waar we niet mee resoneren? Niet om je te ontmoedigen (eerder om je te valideren) maar incarneren en gronden is geen makkelijke taak als je hooggevoelig en hoogbewust bent. En toch is het het enige wat echt werkt om het vol te houden in deze wereld. Als je niet gegrond bent, kun je geen kant uit. Dan kun je nog zo hoogbewust zijn, maar weinig mensen zullen zien wat je in je hebt en de omgeving zal je geen mogelijkheden bieden om dit te manifesteren. Verbittering, woede, teleurstelling en frustratie passen niet bij je energie, maar je zult ze voluit gaan ervaren. Ik ben er zelf nog niet, ik heb al elementen zoals een fijne woonplek, een goede band met mijn familie en een steunende relatie, maar nog niet het volledige plaatje, zoals mezelf financieel ondersteunen. Hoe dan te gronden? Langzaam, zachtaardig, en stapje voor stapje. Door te voelen in mijn lichaam en steeds verder te zakken door de lagen van mijn onverwerkte emoties. En door gelijkgestemden te vinden, want hun energie is al validering op zich. Ik ben inmiddels gestopt met Jong Bewust, een platform voor precies deze mensen om elkaar te vinden, maar er zijn genoeg andere mogelijkheden tot verbinding, waarvan ik nu alleen HeartNav wil noemen, omdat dat de enige was waar ik persoonlijk mee resoneerde. Op het moment werk ik aan mijn persoonlijke expressie door Energietekeningen te maken en een spiritueel fantasyverhaal te schrijven. Ik ben bezig om dat (en dus mezelf) steeds meer te gronden en op aarde te brengen. Op dit moment ligt mijn focus op mezelf bevrijden van al mijn karma in mijn opleiding tot Lightworker aan instituut Mens & Intuïtie in Amersfoort. Zo'n soort opleiding doen is mijn persoonlijke tip als je weer van je gevoeligheid je kracht wilt maken.

Voor Kristalkinderen ligt de Verlichting er niet in om een hoger bewustzijn te bereiken. Dat hebben we al. De Verlichting ligt erin om volledig te incarneren en te gronden. Veel succes met het zetten van jouw stappen. Je bent niet alleen.

--
Kan je wel een steuntje op je pad gebruiken? Ik bied Energietekeningen en Reading aan als reminder van jouw essentie, en het transformeren en inzicht krijgen in je levensthema's. Zie mijn website voor meer informatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten