dinsdag 18 april 2017

Mijn perspectief als 3/5

In de quantumfysica is de daad van het observeren datgene wat de realiteit vormgeeft. Een deeltje dat vóór het meetmoment nog potentieel op verschillende plekken tegelijk kon zijn, krijgt zijn plek door het meten. Schrodingers kat is pas dood op het moment dat je de doos opent - of springlevend. Zolang 'ie in de doos zit, kan het nog alle kanten op, want dan heb je het nog niet gemeten - is het giftige deeltje uiteen gevallen of niet? Je weet het pas als je de doos opent. Je weet het pas als je het ziet. En dus wordt de realiteit gevormd door wat je waarneemt. Dat heb ik vast niet helemaal natuurkundig perfect uitgelegd, maar ik ben ook geen natuurkundige. Het gaat mij om de metafoor, want, zoals de Doctor zegt: 'alles rijmt'. (Doctor Who-referentie, iemand?) (Hij had het er dus over dat natuurkunde en poëzie in wezen hetzelfde zijn, want 'alles rijmt'.) (Daar is vast een overkoepelende term voor die handiger te hanteren is.)

Wat dit metaforisch gezien betekent, is dat wij onze realiteit vormgeven door ons perspectief. Datgene waar we aandacht aan geeft, wordt echt. Nu wil ik niet zeggen dat je daardoor je aandacht alleen nog maar moet geven aan positieve dingen, want dat is vaak een vorm van spiritual bypassing, één van mijn favoriete onderwerpen. Het betekent dat je het negatieve ontkent onder het mom van spiritualiteit. En dat terwijl je alleen kunt groeien door het negatieve volledig te omarmen. Ik heb de richtlijn dat ik heel goed moet oppassen op het moment dat ik naar het 'positieve denken' grijp. Het betekent in 99% van de gevallen dat ik iets aan het wegdrukken ben. Een leven dat het waard is te leven, is elk moment en elke emotie voluit geleefd. Elke staat van zijn die je in je binnenste aantreft, mag er namelijk helemaal zijn. Die is een valide en logisch gevolg van eerdere gebeurtenissen. Deze staat van zijn wordt dan met de snelheid van de quantumfysica (op het moment van waarneming) in je omgeving weerspiegeld. Daarom heeft het ook helemaal geen zin om je te richten op wat andere mensen doen. Het komt allemaal voort uit je eigen binnenste, uit je eigen perspectief. Daar ligt de wortel, en daar kun je de verandering maken.

Maar mocht dat je in het verkeerde keelgat schieten, dan is het juist tijd om je te richten op het feit dat je je richt op wat andere mensen doen. Dat is dan namelijk wat er is. Dat is het wonder van heling: de waarde van het absolute verdwijnt, en je hebt alleen nog maar focus nodig op dat wat je op dat moment een stap dichter bij je levensgeluk brengt, dwars door de duisternis heen.

Daarom vind ik het zelf ook niet zo interessant om een logische uiteenzetting te geven die alles generaliseert - of een zelfhulpboek te schrijven, wat dat betreft. Mijn perspectief komt voort uit mijn ervaring - alleen op die manier kan ik mijn authentieke waarheid delen. Dat komt omdat mijn enige keelpoort een abstracte poort is.

Maar met dit perspectief - en dan hoef ik het niet eens te delen, ik hoef het alleen maar te zijn - kan ik de wereld veranderen. Dat komt door de quantumfysica. Doordat ik iets op een bepaalde manier zie, is het zo. Ik verander de wereld door mijn perspectief te veranderen. En alles om me heen bewijst dit, want dat is immers een reflectie van mijn innerlijk.

Ik had voorgaande alinea in de we-vorm kunnen schrijven. Zo van: 'we veranderen de wereld door ons perspectief te veranderen, en alles om ons heen bewijst dit, want dat is een reflectie van ons innerlijk.' Maar ik kan alleen voor mezelf spreken. Dat is mijn kracht en dat is een potentiële valkuil, zoals alles twee kanten heeft. Het maakt dat ik bescheiden ben, maar het maakt ook dat ik egocentrisch ben. Twee van mijn Human Design-poorten 5 en 60, die elkaar schijnbaar tegenspreken maar elkaar in feite precies aanvullen!

Bruggetje: Human Design gaat ook uit van de quantumfysica. Aangezien ik niet zo'n natuurkundig wonder ben, kan ik niet uitleggen hoe precies. Ik kan alleen maar metaforen beschrijven. Dat is immers de werking van mijn enige keelpoort: poort 56, de poort van de storyteller, die alles plausibel kan maken door het in te kleden in het juiste narratief. Of het verkeerde, wat dat betreft, want ik heb hem in lijn 3 - en dan kan ik mensen juist van me afstoten. (Maar wel op een entertainende of stimulerende manier, meestal, zoals een horrorverhaal ook kan vervreemden en entertainen tegelijk.)

Maar goed, de belangrijkste zin uit deze blog was een terzijde. Laat ik die nog eens herhalen. 'We hoeven ons perspectief niet te delen om de wereld te veranderen, we hoeven het alleen maar te zijn.' Die gaat diep. Het impliceert ook dat je niet als een kip zonder kop actie hoeft te ondernemen in de wereld om je heen en allerlei weerstanden tegenkomt, maar vanuit de verandering van je perspectief vanzelf achter je actie aan loopt als een hond achter een interessant geurtje. Je zet de stap vanbinnen, door je perspectief te verschuiven. En vervolgens moet de realiteit zich daar wel naar spiegelen. Dat is dan de weg van de minste weerstand.

Die wou ik nog even generaliseren. Dat kon ik pas nadat ik mijn eigen ervaring al had beschreven en teruglas wat ik had geschreven - zodat ik dat wat ik onbewust al generaliseerde, kon benadrukken. Ik heb immers een 3/5-profiel. In eerste instantie ben ik gericht op mijn eigen proces, op mijn eigen vallen en opstaan, dat puur persoonlijk is lijn 3 die in het onderste trigram zit, maar onbewust zit daar altijd een drijfveer in om te generaliseren, om te uiten, zodat anderen er ook mee geholpen kunnen zijn lijn 5 die in het bovenste trigram zit.

Dat is mijn perspectief. Dat is wat ik te brengen heb in dit leven. Mijn rol is die van de 3/5: het experimenteren in mijn eigen proces, en dat vervolgens generaliseren. Het is een leuk profiel. Ik had er eerst ongelooflijke weerstand tegen. Ik was nog niet 'correct', in Human Design-termen, ik leefde vol weerstand en werd dus vooral slachtoffer van de schaduwkant van de 3/5. Het zwarte schaap zijn. De martelaar. Fouten maken en aan het kruis genageld worden, als een ketter. En het onvermijdelijke terugtrekken van de wereld om nóg meer projecties en fouten te voorkomen. Maar er zit ook veel humor in het 3/5-profiel. Ik vermoed dat dit noodzakelijk is voor een 3/5: een gezonde dosis zelfspot, om de zwaarte van het levenspad als 'zondebok' af te halen. Sarcasme is nog beter. Daarmee zet je wat niet werkt meteen om in een generalisatie. Maar misschien is dat mijn 56.3 die spreekt: deze poort is onderdeel van mijn profiel, en dus krijgt mijn profiel de vorm van stimulatie. Humor is stimulerend, het is entertainend - allemaal eigenschappen van poort 56. Humor verheft het maken van fouten tot een kunstvorm.

Ik merk vaak dat ik onbedoeld een hele groep aan het lachen krijg als ik mijn perspectief deel - opmerkingen die niet per se als humor bedoeld waren, hebben wel die uitwerking. Door hiermee te experimenteren, kan ik ontdekken wat hierin werkt, en wat niet. Ik loop vanzelf tegen dat soort levenservaringen aan. Ik ontdek zo van alles over mezelf: blijkbaar is humor een belangrijk element voor me. Het vraagt moed, om vanuit de teruggetrokken positie van de niet-correcte 3/5 weer in het speelveld te gaan staan en niet te weten wat er precies gaat gebeuren, alleen dat ik fouten kan maken. Het betekent dat ik voor sommige mensen vreselijk van mijn voetstuk kan vallen. Maar ook dat hoort erbij. Ik verbreek banden en maak weer nieuwe, die beter bij me passen. Lijn 3 is een muterende lijn: die past zich continu aan, mushy mushy, door klappen te incasseren en gewoon door te gaan, hoe pijnlijk het ook was. Er blijven geen blauwe plekken achter, daar ben ik te zacht voor - ik geef gewoon mee, en absorbeer de pijn volledig. Dat is wel weer anders voor een 6e lijn - die is minder mushy mushy en moet nog maar zien of hij al die klappen kan overleven.

Ik wil nog meer vanuit mijn eigen perspectief gaan delen, en daar veel Human Design bij gebruiken. Ik krijg namelijk veel blogverkeer via zoekmachines die verwezen worden met het zoekwoord 'Human Design blog'. Dus ook voor hen: verwacht hier veel humor, verwacht plausibel klinkende vervormingen van zaken als quantumfysica, en verwacht pijn, die omgezet werd in levenslessen en ervaring, zodat jij er als lezer een soort generalisatie uit kan halen. En daarnaast maak ik toch graag logische uiteenzettingen, want dat zit ook in mijn design. Zo heb je van alles wat. Wil je ook meer weten over je chart? Hiernaast kun je meer informatie vinden over de diensten die ik daarin aanbied!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten