woensdag 17 augustus 2016

Gedachten over Harry Potter (*SPOILERS* voor the cursed child!)

Ik had gisternacht een droom over Harry Potter. Ik droomde over The Triwizard Tournament, en de aanloop naar de opdrachten. Om één of andere reden was de sfeer in mijn droom veel duisterder en was die aanloop veel langer dan in het 4e Harry Potter-boek, alsof er extra tijd was ingevoegd.

Ik vroeg me af waar al mijn intense dromen de laatste tijd vandaan kwamen. Gisteren kreeg ik een mogelijk antwoord. Ik kocht namelijk het 8e Harry Potterboek en las het verhaal. Vanmorgen heb ik het uitgelezen.

Ten overvloede: ik heb niet in de tijd gereisd. Ik had de droom dus vóór ik het boek las. En voordat ik het boek in handen had, heb ik geen spoilers gelezen.

Conclusie: het collectieve mentale conditioneringsveld op deze hele planeet zoemt van dit verhaal - het hangt gewoon in de lucht - en ik heb het opgepikt, 's nachts, in mijn droom. Indrukwekkend was dat, toen ik begon te lezen en het Triwizard Tournament werd genoemd en, naar bleek, centraal stond. Dit is hoe telepathie werkt...

Voor deze droom heb ik dus een logische verklaring gekregen. Het maakt dat ik vagelijk verontrust raak door al mijn andere dromen - waar komen die vandaan? Waar komen dromen vandaan? Waar gaan we heen als we dromen, hangen we om ons lichaam heen aan een koord in de astrale wereld of gaan we verder? Hoe zijn we ingeplugd op het mentale conditioneringsveld? Wat voor soort bewustzijn hebben we als we dromen, een zoogdierenbewustzijn, zoals Human Design zegt? Maar hoe kan ik dan zo'n droom hebben 's nachts, als het hoofd uitgeschakeld is? Het maakt dat ik des te nieuwsgieriger word naar mijn Dream Rave, want zwerf ik 's nachts rond over de 'earthly plane', wat dat verder ook moge betekenen? Argh, waarom is sommige informatie over Human Design zo obscuur?

Oké, mijn gedachten over het boek… Ik heb het net uitgelezen - ik heb er zo lang mogelijk over gedaan - en mijn ogen prikken nog een beetje, en dat komt niet omdat ik 's nachts heb liggen doorlezen. OMG, Snape! (Dat was echt heartbraking, ik moest mijn chocoladecake even wegleggen.) Harry's gesprek met Dumbledore: huilen! En dat duistere reisje van Scorpius! Ik had niet verwacht dat het verhaal zou gaan over alle bekende personages, of dat er emoties zouden worden uitgesproken die teruggrepen op gebeurtenissen uit de 7 eerste boeken en dat deze qua intensiteit de hoofdrol zouden krijgen. Wel een beetje raar om zo'n 'kaal' verhaal te lezen, in scriptvom, dus maar goed dat bijna alle decors en personages al eerder voorgesteld waren, zodat mijn verbeelding de rest kon invullen. Het enige nadeel vond ik dat het een beetje een kinderverhaal was - qua niveau eerder boek 3 of 4 dan de wat meer volwassen zwaarte van boek 7. Toch werd het halverwege behoorlijk spannend. Ik kreeg de kriebels van die alternatieve, duistere toekomsten en toen ging ik maar snel slapen. Ook vond ik het misschien een beetje flauw dat er zoveel cameo's uit de 7 eerste boeken waren qua thema's en plotstructuren (het tijdreizen, dezelfde soort familiethema's), en dat het zo sterk teruggreep op de emotionele impact uit de eerste 7 boeken, maar ach, toen mijn favoriete personages werden geherintroduceerd was mijn kinderhand toch gauw gevuld en mijn 'disbelief suspended'. Ik zit dus alleen met een klein, intellectueel, jeukend gevoel van teleurstelling maar het verheugd zijn over een wereld uit mijn kindertijd die weer tot leven kwam, overheerst. Het voelt als een betere afsluiting dan het nogal abrupte einde van boek 7, waar ik vooral berooid achterbleef omdat ik de emotionele nasleep van Harry's ervaringen wilde voelen. Een gevoel van 'resolution' - ik denk nog even in het Engels, kan het zo snel niet vertalen. Ook de gezinslevens kregen diepte en waren minder 'cheesy' dan in die epiloog. Hoewel Harry weer kon shinen, was mijn favoriete personage toch echt Scorpius, die door niemand onsympathiek kan worden gevonden, geloof ik. Tot zover mijn emoties en gedachten over dit boek. Ik hoop dat ik er niemand rare dromen mee bezorg…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten