zaterdag 7 mei 2016

Status quo

Ik zat weer eens te duimendraaien en werd geleid om de Harry Potterboeken te herlezen. Daarin zei  de immer wijze Dumbledore: niet je gaven zijn belangrijk, maar de keuzes die je maakt. Dat sluit naadloos aan bij wat ik in mijn Readingopleiding leer. Het gaat er niet over wat voor helderziende beelden je allemaal ziet, maar hoe je ermee omgaat. Dát is waar het ware meesterschap in schuilt.

Ik ben een beetje teveel gericht geweest op mijn gaven, mijn talenten, wat ik kan. En dat is helemaal niet belangrijk. Ja, natuurlijk in zekere zin wel, omdat je ervan kan genieten. Maar ik verbond mijn ego eraan, en dat was mijn vergissing. Zo ben ik opgevoed, ik bedoel, wie niet? We worden beloond voor onze talenten, onze prestaties, met hoge cijfers. Ik heb gymnasium gedaan en was er trots op. Ik deed de kunstacademie en was er trots op. Maar nu niet meer. Mijn ego is compleet onderuitgegaan, want het talent alleen was niet genoeg om me te ondersteunen. En ik kan nu wel sikkeneurig gaan zitten denken aan al die talenten van mij en hoe miskend ik wel niet ben, maar dat brengt me dus nergens.

Het alternatief is leegte. Dan ben ik die talenten kwijt. Want ik doe er niks mee. Blijkbaar waren ze niet van mij. Ze zijn me gegeven, om de mensheid te dienen. En als ze me werkelijk toebehoren, zullen ze wel weer terugkeren. Zolang er geen beslissing is, is er niets mee te doen. En nu is er niets waar ik een beslissing over kan nemen.

Keer ik weer terug naar het genieten van wat ik heb. En het accepteren van mijn beperkingen, zoals weinig vrienden en weinig omhanden hebben. Maar ik heb wél een prachtig huis, een fijne vriend en meer dan genoeg liefde.

Oké, dit was een saaie blog die helemaal niets heeft opgelost. Maar goed, dat is ook niet de functie van het hoofd. Die kan alleen registeren en die registreert al maanden hetzelfde. Wat voor een superinteressante blogpagina zorgt. Soit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten