zondag 28 december 2014

Heling (Healing)

Het lijkt me leuk om iets te delen van wat ik tot nu toe heb geleerd over heling. Voor sommigen zal dat oude koek zijn, maar voor anderen is het nieuwe. En bovendien ben ik van plan de koek vooral zelf op te eten, want dat is hoe ik rol - al druk ik die koekjes daarna ook plat, dus het zijn geen bolletjes. Die heb ik trouwens ook gebakken op eerste kerstdag, met amandelspijs binnenin. Minikerststolletjes!

Heling, dus. Daarop is die flauwe pre-occupatie met koek van hierboven ook van toepassing: je kan het weliswaar voor anderen willen bakken, maar je doet het vooral voor jezelf en uiteindelijk eet je er zelf het meeste van. Als je mij bent in ieder geval wel. Minstens de helft. Wacht, ging het nu alweer over echte koekjes, of over metaforische koekjes?


Even serieus. Stel, je wilt iemand helpen met zijn of haar gronding. Na de heling heb je zowel de ander als jezelf geholpen met gronden. Sterker nog: dat je zelf werkt aan je gronding tijdens de heling, is een voorwaarde voor de heling bij de ander. Nee, laat ik het zo zeggen: doordat je werkt aan jouw gronding, heel je de gronding van de ander. Onder andere. Ben jij even lekker gegrond, na die heling!

Ook: als je met een ander aan de slag gaat, weerspiegelt diegene ALTIJD een thema dat bij jou ook speelt. Je kunt niets helen bij een ander wat je zelf niet kent. En niets menselijks is ons vreemd. We zijn complete zielen met hele ritsen aan levenservaring. Noem het maar op, en je hebt het ervaren (ervaart het) in je multidimensionale zelf. Ja, ook verkrachting. En moord. Het zit allemaal in ons. Dat geeft niet. Daar gaat het ook niet om. Al kan het je wel perspectief geven en je uiteindelijk tot eenheid brengen. Moet je er wel met bewustzijn en liefde naar kijken.

Iedereen is wel eens helend bezig. Stel, je hebt vaak last van onzekerheid, en je ontmoet iemand met precies hetzelfde probleem. Je gaat erover in gesprek, je geeft het eerlijk toe, en plotseling mag het er helemaal zijn. De ander ontdekt dat die dat ook mag doen: wat een opluchting! Dan ben je helend bezig. Heling is niets anders dan iets er helemaal laten zijn. Iemand intuïtief aanraken is helend. Onvoorwaardelijk luisteren is helend.

Het succes van de heling hangt er dus van af hoe jij met je eigen thema's omgaat. Druk je ze weg, veroordeel je ze, zet je ze in de koelkast? Dan gebeurt dat ook bij de ander. Laat je je erdoor meeslepen, identificeer je je ermee? Dan gebeurt dat ook bij de ander. Laat je ze er zijn, haal je er de lading van af en schep je er zo ruimte in? Zonder dit uit te spreken, gebeurt dat ook bij de ander - als die tenminste mee wil drijven op deze bewustzijnsverhoging. Het kan zijn dat iemand teveel op zijn of haar bordje heeft, en een heling er niet bij kan hebben. We zijn gevoelige wezens, tenslotte, en ons energiesysteem kan soms een beetje overbelast zijn, en al van alles verwerken.

Het is lastig om in een paar woorden uit te leggen wat ik nu zo duidelijk ervaar. Niet alleen tijdens een heling, maar ook in normaal contact. Ik vind het zo enorm bevredigend om de verantwoordelijkheid te nemen voor wat de ander naar mij terugspiegelt, en op een neutrale manier mijn emoties en grenzen aan te geven! Ik merk dan hoe gezond ik ben, mentaal, emotioneel, energetisch. Het lukt me altijd weer om een soort kunstdans uit te voeren tussen het accepteren van het lagere en het kiezen voor het hogere, hoe verwarrend en zwaar dit soms ook is. De beloning, het open gevoel in mijn hart, die vervulling in mezelf, is het allemaal waard. En ik weet, dat hoe meer ik dit doe, hoe beter het zal worden. Want heling doe je niet één keer. Heling is een bewustzijnsproces en een voortdurende keuze. En vooral is het hartstikke leuk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten