donderdag 16 oktober 2014

Stamppot

Oké. Ik ga je nu een paar foto's laten zien die ik er persoonlijk heel smakelijk uit vind zien. Maar ik ben bevooroordeeld, aangezien dat bord nu in mijn buik zit (ja niet het bord, maar… goed) en het echt dus HEUL LEKKER was. 

Daarom, om eens even te kijken hoe smakelijk jullie het eruit vinden zien, heb ik een idee. Onderaan deze blogpost zie je twee opties 'ja' en 'nee'. Je kunt stemmen. Het is anoniem. Vind je dit er lekker uit zien of niet? Dit is je kans om je mening te laten tellen!*

een studie in mosterd

joepie, van de andere kant

En wie had gedacht dat hollandse stamppot zo Ayurvedisch kon zijn? Jep, ik ga deze blogpost een informatief randje meegeven. De Ayurveda is een hindoeïstische gezondheidsleer uit India. De gezondheid wordt daarin op een holistische manier vanuit o.a. lichaamstype, yoga en levenswijze benaderd. Koud water drinken wordt in de Ayurveda afgeraden, aangezien je dan je spijsverteringsvuur blust. Ook is het raadzaam om in elke warme maaltijd alle zes smaken te vertegenwoordigen. (Al is dit ook afhankelijk van je lichaamstype/constitutie en het seizoen.) Massages met heel veel warme olie zijn typisch ayurvedisch, maar je krijgt er wel vet haar van. Ik spreek niet uit ervaring. Helaas. Goed, daar komt ie, de zes smaken in een hollandse stamppot:  

- zoet (appelmoes, zoete aardappel, aardappel)
- samentrekkend (nootmuskaat, aardappel)
- zuur (augurk, mosterd, tempeh, tamari, balsamicoazijn)
- zout (aardappel, keltisch zeezout en nog wat andere soorten minder keltisch zout, bijv. uit de mosterd)
- scherp (mosterd, peper, knoflookpoeder, paprikapoeder) 
- bitter (andijvie)

Maar goed, zo hollands is ie nou ook weer niet, met die tempeh. En die mosterd. En die augurken. Zijn augurken hollands? Ik ga het opzoeken. Hm, ook Indiaas. Daar is het inleggen van groenten ontstaan. Het wordt Acar of Atjar genoemd, wat 'zuur' betekent. Al heet de smaak 'zuur' in de Ayurveda Amla. Weetje dat ook weer.

*voor wat? Misschien dat ik, indien er een volmondig 'ja' ontstaat, besluit vaker stamppotten op de foto te zetten. En indien er een volmondig 'nee' ontstaat, zal ik uit pure opstandigheid alsnog foto's van stamppotten maken, MAAR DAN MEER. Nou, daar zou ik het wel voor doen.

1 opmerking:

  1. (Ik heb nee gezegd omdat méér stamppot foto's me nog beter leek!)

    BeantwoordenVerwijderen