maandag 9 december 2013

Over artisticiteit en spiritualiteit

Uit mijn horoscoop:
You’re better off drawing inspiration from individuals in your life to continue constructing a new path for yourself, as encouraging Jupiter in your one-on-one angle connects with ambitious Saturn in your hopes house, a process that began in July and will go on until next May.

Inderdaad heb ik al sinds de zomer steeds iemand in mijn kennissenkring gehad die mij enorm inspireert. En die inspiratie is ook steeds net wat mijn weg een stukje verder legt. Die inspiratie komt van bar weinig andere terreinen in mijn leven. Eerst was het Delphine, die mijn creativiteit weer nieuw leven inblies (zie hier). En een tijdje later was het Willemein, die spirituele verbinding uitdraagt, maar zelf ook schrijft.
Ook korte ontmoetingen kunnen mij heel erg prikkelen, zoals bijvoorbeeld de kennismaking met een vriendin van mijn vriend, die in een artistiek wereldje studeert, woont en leeft.

Ik ben zelf uit een artistiek wereldje gestapt waarin ik dag in dag uit bezig was met artistieke zelfexpressie, heb een volledige ommekeer gemaakt van individualisme naar gemeenschapsbewustzijn, en sindsdien ben ik een beetje verdwaald geweest, zonder handvatten om mijn creativiteit weer te laten bruisen zoals voorheen, of dit in overeenstemming te brengen met mijn nieuwe, planeetbewuste en spirituele waarden. Ik ben enorm gaan twijfelen aan mijn identiteit als kunstenaar. Want als ik geen kunstenaar ben, wat dan? Ik ben ook geen sterke gespierde zelfvoorzienende boer! Wat heeft artistiek zijn voor betekenis, doel, richting, in het grotere geheel van deze planeet met economische en milieuproblemen die over gaat naar een nieuwe tijd? Dat soort vragen kwelden me tijdlang: mijn eigen persoonlijke weerslag van de crisis. En het zijn die ontmoetingen geweest die mij steeds een stukje van de weg lieten zien.

Delphine, de psychologe, liet zien hoe expressie zowel artistiek als helend kan zijn.
Willemein, de pionier, liet me zien dat spiritualiteit en persoonlijke creativiteit elkaar helemaal niet uit hoeven te sluiten. Interessant, want de spirituele wereld draagt toch vooral vrij uniforme, kitscherige en smaakloze beelden uit, waarin het eerder om symboliek en inhoud gaat, dan om de artistieke vorm, die mij juist zo kan prikkelen.

De innerlijke weg van occulte zaken, spiritualiteit en heling kon ik temidden van deze twijfels wel begaan, wat onder andere tot het beginnen van een cursus Intuïtieve Ontwikkeling heeft geleid. En nu dat goed en wel is ingestroomd in mijn leven, lukt het me ook weer om 'wereldjes' te scheppen en te genieten van mijn fantasie. Ik schrijf regelmatig aan een verhaal, en doe er het liefst zo lang mogelijk over, niet omdat het als een opgave voelt, maar juist omdat ik zo lang mogelijk van die wereld wil genieten. Ik heb nog wel die schrijfwedstrijd in mijn achterhoofd waar ik sinds 2006 al mijn comeback in wil maken, maar ik schrijf het vooral voor mezelf, en wie weet zend ik het uiteindelijk wel helemaal niet in. En dat is een flinke verandering.

Ik doe al een jaar over een schetsboekje en zo bij elkaar verzameld lijkt één schetsboekje met voornamelijk slechte tekeningen een schamele oogst voor een "kunstenares", maar ik hoef het aan niemand te laten zien, en langzamerhand ga ik ook in mijn beeldende werk naar zelfexpressie toe. Want laten we wel wezen, op de kunstacademie was ik vooral veel bezig met de mening van anderen, waardoor ik met mijn aanvankelijke goede intentie toch was verdwaald. Ik hoef nu helemaal geen artistieke kunstenares meer te zijn, is dat niet heerlijk?

Ik kan beter door de nepheid van een artistieke wereld heen prikken en zien waar het echt om moet gaan - volgens mij dan hè, want natuurlijk is dit weer helemaal individueel. Ik heb een krachtiger intentie tot zelfexpressie: mensen helpen dichter bij hun intuïtie te komen - of dit nu via de weg van alternatieve genezing is, of via de weg van mijn creatieve uitspattingen.

Want zeg nou zelf: ik, een gespierde, fysiek ingestelde boerin die tevreden is met een simpel leven? Doe mij maar het eindeloze en fascinerende rijk van de creativiteit en spiritualiteit, laat mij maar de diepte in zweven... Als ik het spiritueel bekijk, heb ik vanuit mijn bovenste chakra's helemaal naar beneden moeten reizen, om de verbinding met de aarde weer te maken, en nu ben ik er weer bovenop aan het komen, en hervind ik mijn creativiteit, verbeelding en gedachtegoed weer, maar ditmaal met een stevige verankering.

2 opmerkingen:

  1. Erg handig om je blog achterstevoren te lezen... Ik ben toch wel zeer nieuwsgierig naar dat boek in wording van je! Je zoektocht naar wie je bent en wat je wilt is boeiend, knap hoe je het weet te verwoorden (hoewel ik het spoor soms wel eens bijster ben, maar gelukkig later wel weer een aanknopingspunt vind). Nu ga ik Frankenstein uit 1931 kijken en die film gaat in zekere zin ook over ontdekken wie/wat je bent, geloof ik :P

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is geen boek, maar een kort verhaal. Als 'ie af is, heb ik al die tijd onthouden dat je er benieuwd naar bent en zal ik je er indirect en onopdringerig van op de hoogte stellen, waarschijnlijk via deze blog.
    Ach, zo ontdekken we onszelf allemaal op onze eigen manier en worden we steeds 'herboren' ;)

    BeantwoordenVerwijderen